
Projekt współpracy transgranicznej „Nasze tradycje i zwyczaje” rozpoczęto od kuchni!
W sobotę 22 lutego w przedszkolu we Vresinie odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem dzieci z Przedszkola Publicznego w Pogrzebieniu. Dzieci wraz z rodzicami i nauczycielami pojechały na wycieczkę, aby zwiedzić przedszkole u naszych południowych sąsiadów.
Celem wizyty było poznanie tradycji i zwyczajów regionalnych związanych z potrawami.
Spotkanie na sali gimnastycznej rozpoczęła pani Sylwia Szremerowa – dyrektor przedszkola we Vresinie. Na powitanie wspólnie odśpiewano hymny polski i czeski. Dzieci i rodzice z Polski i Czech zostali podzieleni na dwie grupy mieszane.
Pani Urszula Gorywoda i Iwona Kura z Koła Gospodyń Wiejskich w Pogrzebieniu poprowadziły warsztaty kulinarne. Dzieci z Czech i Polski nauczyły się robić kluski śląskie oraz zjadły tradycyjny śląski obiad składający się z klusek, rolady i modrej kapusty. W drugiej części warsztatów gospodynie z Vresiny nauczyły dzieci zarabiać ciasto i piec kołaczyki z posypką oraz knedliczki. Dzieci wraz z rodzicami brały aktywny udział w zajęciach, podczas których poznały tradycyjny sposób wytwarzania klusek śląskich, knedliczków i kołaczyków drożdżowych. Każda z grup miała możliwość wykonania tradycyjnych potraw ze swojego regionu. Dzieci miały czas na wspólną zabawę, a rodzice na wymianę doświadczeń. Wszyscy dobrze się rozumieli w języku czeskim i polskim, spotkanie zakończyło się wręczeniem upominków i wspólnymi zdjęciami. Kolejne spotkanie odbędzie się w Pogrzebieniu w kwietniu.
Projekt współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Regionalnego oraz budżetu państwa RP „Przekraczamy Granice”.